De wintertijd is nu echt begonnen.

De wintertijd is nu echt begonnen. Lange avonden brengen toch iets van gezelligheid in de meeste woningen. Toch is die ouderwetse gezelligheid niet meer van toepassing. De snorrende kachel heeft plaatsgemaakt voor CV en vloerverwarming. Ook allerlei andere vormen van verwarming zie je meer en meer. Het bezuinigingen moet doorgaan. Warm zitten met licht aan is een luxe aan het worden. Helaas kan lang niet iedereen het zich permitteren in Nederland. Alleen als er visite komt mag er wat meer. Het leven is en blijft maar duur. De mensen raken er aan gewend en dragen de beslommeringen gelaten. Volgzaam als de gemiddelde Nederlander is zal daar ook nooit verandering in komen.

Er is echt wat mis in ons land. Tot in het diepst van de ziel is ons land verrot. Doorgeschoten in regels en wetten. Nuchter en realistisch nadenken is er niet meer bij. We leven volgens gekke letteren van de wet. We sluiten onze ogen voor het gewone normaal en volgen het zogenaamde nieuwe normaal. Het nieuwe normaal heeft helaas niets van doen met het leven dat we eigenlijk willen leiden. Het wordt ons simpelweg door de strot gedrukt en het gekke is dat we het, na verloop van tijd, gaan accepteren.

Een aantal jaren geleden werd ik benaderd om plaats te nemen in de fractie van een politieke partij. De fractie van de VCP. Een partij die als basis heeft om recht door zee op te komen voor de gewone burger. Zonder flauwekul strijden voor een beter leven voor iedereen met de nadruk op goede zorg voor ouderen, jongeren, minima, goed en betaalbaar wonen en oog voor kleine ondernemers die willen vechten om de economie draaiende te houden binnen onze gemeente. Ook wegen en paden, de infrastructuur, willen we zeker niet vergeten. En alleen dat al bevat heel veel zaken die we dagelijks tegenkomen. We zijn absoluut tegen verkwisting van gemeenschapsgeld. Genoeg dus om het druk te hebben in eigen gemeente. We beseffen dat we landelijk beleid niet kunnen veranderen, hoe graag we dat ook zouden willen. Wel kunnen we trachten om landelijk beleid in een passende vorm te gieten. Dat kunnen we niet alleen maar wel samen met welwillende partijen binnen onze gemeente die ook beseffen dat we in dienst staan van de burger. De stemmer. Binnen onze fractie proberen we dan ook onze kennis, onze expertise aan te wenden voor goed gemeentelijk beleid. Nee, we hebben persoonlijk niet alle kennis maar we delen onze kennis die we wel hebben. Alleen zo kunnen we ons hard maken voor de wensen van onze inwoners.

De afgelopen week kwamen wat zaken in het nieuws wat mij het schaamrood op de kaken toverde. Een hardwerkende ondernemer kreeg een verbod om op zijn manier te ondernemen. Geen snacks op het industrieterrein! Ik noem dat geen ondernemertje pesten maar een gebrek aan visie. Het heeft te maken met de bestemmingsplan. Het heeft niets te maken met nadenken. Natuurlijk weet iedereen dat er regels en wetten zijn die we samen hebben gemaakt. Althans zo zou het moeten zijn maar de realiteit leert ons dat dezelfde regels en wetten zijn samengesteld door een beperkt aantal mensen die niet voor de burgers, de stemmers, acteren maar doodgewoon voor eigen ego. En die ego’s zijn behoorlijk groot. Het denken in de Halte gaat niet over oplossen van problemen maar over creëren van problemen. Ja, dáár schaam ik me voor als (heel klein onderdeeltje) van dat beperkte aantal.

Kinderdagverblijven worden van de één op de andere dag gesloten. Je raadt het al, ook dat heeft te maken met wetten en regeltjes. Liever een HBO’er zonder ervaring dan mensen met voeling voor hun, soms, vrijwillige baan. Hoe trots kun je zijn als je dit als bestuurder mag meedelen? Ondertussen paniek bij de ouders die in één weekend alles moeten regelen. We kunnen trots zijn op onze leefbare gemeente. Maar niet heus. Schaamte voel ik, maar het is een enorme schop onder de kont om te pogen het politieke bestel wat menselijker te maken. En dan heb ik geen tijd voor grote landelijke politieke vraagstukken. Dáár wil ik niets over zeggen. Ik heb belangrijkere dingen te doen.

Fijne eerste zondag in de wintertijd.

Eppo Boven

Fractieondersteuner VCP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.