Dit is toch echt de laatste van dit jaar.

De koek van 2021 is bijna op. Wat een bewogen, memorabele jaar was het. Een jaar waarop we liever niet terug willen kijken. Een jaar passend bij het vorig jaar. Steeds meer lichtjes in de ogen werden flets. Zelfs de kerstlichtjes lijken minder fel te branden dit jaar. We kunnen er niet mee omgaan. Onvrede alom.

Onvrede over alles.

Korte lontjes. Het is tweede kerstdag 2021. Gisteren hebben veel mensen zich volgevreten met allerlei moeilijke en vreemde woorden. Eten wat je anders niet krijgt. Of het altijd wel lekker is, is een ander verhaal. Het klinkt op 3 januari wel interessant alleen daarom zou je het al eten. Vandaag doen we het nog eens dunnetjes over en gaan alvast vooruit kijken naar de gezelligste dag van het jaar. Oudejaarsdag. Dit jaar geen legaal vuurwerk en het illegale zal dan al wel op zijn.

Al vanaf Sinterklaas hoor je illegale knallen door stad en dorp dreunen. Het is een “statement” om onvrede kenbaar te maken. Het heeft weinig van doen met de jaarwisseling. Er is ja toch niks anders te doen. Het zal volgend jaar misschien wel weinig anders zijn. Dan immers zijn de resultaten van 2 jaar gewogen en gemeten, de uitkomst zal duidelijk zijn. Op zich heb ik geen problemen met vuurwerk. Het is maar één keer per jaar en veel jongeren kijken er naar uit. Daar heb ik wel begrip voor. Gevaarlijk of storend gedrag vind ik wat minder goed gelukt evenals dat het dierenwelzijn in gedrang komt.

Het meest gevaarlijk voor het hele land is wel de graadmeter voor de regering. Als er op één avond voor100 miljoen euro de lucht in wordt gepompt, is het gemakkelijk aan te nemen dat er geen of weinig armoede in het land is. Het is slechts een aanname want die armoede is er wel degelijk. Hoeveel zullen er op dit moment met een lege koelkast zitten? Hoeveel kinderen hebben geen pakjes onder de boom? Misschien wel iets om es even over na te denken.

Zoals elk jaar zijn er veranderingen in het verschiet voor het nieuwe jaar. Volgend jaar gaat er weer veel veranderen. Eén gedroomde verandering gaat niet door, helaas. Een nieuw kabinet. We blijven met hetzelfde team van onverlaten opgescheept. Ze hebben slechts een ander jasje aan en willen als zodanig onherkenbaar zijn. Slangen wisselen ook af en toe van vel maar het levert geen nieuwe slang op.

De verwachtingen voor volgend jaar zijn wederom groot. Het zou allemaal wat beter moeten worden. Volgens sommige kan het niet meer erger worden. Wacht maar af of het erger kan worden. Grote problemen teisteren de wereld. Energie, huisvesting, het in stand houden van een pandemie, de gevolgen van de crisis. Eén klein, luttel, probleempje waar niet over gesproken wordt in Den Haag is hoe het eigenlijk zit met natuurlijk opgebouwde immuniteit. Een nietig probleempje die gemakshalve in vergetelheid is geraakt. Ik herinner mij woorden van diverse gezondheidsgoeroes over het nemen van een doodgewone griepprik. “Mens! Die ga je toch niet nemen? Ga maar naar buiten en bouw je eigen afweer op! Eet citrusfruit en honig !” “Ga wandelen, fietsen of andere buitensporten. Niets is zo gezond als de pure buitenlucht. Dáár wordt je sterk van!” Ach ja, je begrijpt het al, sommige van deze kennistoppers staan nu opeens vooraan in de rij om geprikt te worden.

Het is allemaal mogelijk in de huidige hypnose cultuur. De mens is veranderlijk en kneedbaar als gevolg van angst en indoctrinatie. Welke angst? Angst voor de overheid, voor de dood, voor partner, voor buren, aanzien, vroomheid? Ga maar leven! Je leeft maar één keer en altijd te kort.

Het jaar zit er bijna op. Allemaal een fijne aanloop naar de jaarwisseling. Voorzichtig met (illegaal) vuurwerk en teveel drank. Ik wens jullie een fijn en bruisend nieuwjaar en hoop ook in 2022 een stuk 52 zondagen te mogen schrijven. –

Maak er een fijne 2e kerstdag van.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.