Van een gespannen zomer naar een zorgelijke zomer. Waarom moet het mooiste stukje Nederland, wat het Oldambt is, zo verschrikkelijk slecht worden bestuurd? Dat is toch niet meer te filmen. De totale logica, als dat er al was, is volledig kwijt. Er zit geen enkele structuur in het huidige beleid en van ellende weet een wethouder als een Ger Klein totaal niet wat hij aan het doen is. Een onuitwisbare indruk bij de inwoners van Finsterwolde heeft hij gemaakt in negatieve zin door meteen te dreigen met het sluiten van zwembad De Hardenberg. Als wethouder moet je soms impopulaire maatregelen durven nemen tegen je inwoners. Dat moge zo zijn, maar wethouder Ger Klein kijkt niet naar welk belang voorop staat.
Wethouder Ger Klein maakt een behoorlijke foutieve belangenafweging. Het belang voor de inwoners van Finsterwolde staat voorop door zwembad De Hardenberg open te laten in tegen stelling tot de bouw van een nieuw gemeentehuis wat miljoenen gaat kosten. De begroting zal ongetwijfeld duurder uitvallen zoals bij cultuurhuis De Klinker ook het geval was. En over dat gemeentehuis valt veel te zeggen. Zo viel er te lezen dat de Oldambtster ambtenaren de werkdruk niet aan kunnen en op hun tandvlees lopen. Zeg je dit. Het nieuwe gemeentehuis hoeft helemaal niet zo duur en groot te worden. De meeste ambtenaren werken hybride ofwel vanuit huis. Oldambt zal beter af zijn met een klein gemeentehuis in het liefst bestaande infrastructuur zoals het oude Sint Lucas Ziekenhuis, die nu van ellende staat te verpauperen in de hoop ooit te worden opgeknapt om weer dienst te kunnen doen in de samenleving.
Restaureer het oude Sint Lucas Ziekenhuis en knap het op. Geef het een nieuw likje verf en maak daarvan een gemeentehuis. Dat is nou een win-win situatie. Maar wethouder Ger Klein is dat allemaal niet van plan. Hij wil het liefst dat zwembad De Hardenberg de deuren sluit om zo kosten te kunnen besparen. Maar het nieuwe gemeentehuis dient koste wat het kost te herrijzen uit nieuwe infrastructuur wat miljoenen gaat kosten wat de gemeente Oldambt niet in kas heeft. De ambtenaren hebben recht op fatsoenlijke huisvesting om het werk te kunnen doen en dat is een gemeentehuis. Men vergeet echter dat de meeste ambtenaren al goede huisvesting hebben. De meeste ambtenaren werken veelal hybride ofwel vanuit huis – ben ervaringsdeskundige – en reizen niet meer dagelijks af naar een gemeentehuis, omdat dit juist meer kosten met zich meebrengt. Een paspoort kan je digitaal aanvragen en wordt veelal per post thuis gestuurd. Daarvoor hoeft zowel de aanvrager van het paspoort als de ambtenaar niet van huis. Voor de aanvraag van een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand geldt precies hetzelfde.
En over ambtenaren gesproken. Als burgemeester Cora-Yfke Sikkema al bij haar aanstelling zag dat haar ambtenaren omkwamen in het werk waarom heeft zij niet meteen ingegrepen? Waarom klaagt zij als eerste burger van Oldambt pas in de zomer van 2022 als het kalf al min of meer verdronken is? Daar heb je toch geen 3,5 jaar inclusief verkiezingen voor nodig? Heeft zij soms onder een steen geleefd?
Oldambt ziet dat jonge, talentvolle krachten overstappen naar bedrijven die bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden bieden. De gemeente heeft vervolgens moeite met het vinden van een goede opvolger. Er werd gesuggereerd dat vacatures moeilijk in te vullen zijn. Maar is dat wel zo? Hoe zien die vacatures er inhoudelijk dan uit? Het salaris is niet onderhandelbaar en de aanstelling is voor minimaal 6 tot 12 maanden en daarna zien we wel verder? Logisch dat vacatures dan moeilijk in te vullen zijn. Dat willen jonge talentvolle krachten niet. Die willen vastigheid en in vaste dienst treden bij een gemeente met een salaris die bij hun functie en opleidingsniveau past. Een fatsoenlijk salaris dat onderhandelbaar is.
Helaas is dat in het Oldambt niet mogelijk gezien de vele bezuinigingen. Logisch dat talentvolle krachten hun heil elders zoeken. Een zorgelijke situatie, maar zorgelijke situaties zijn er zoveel in het Oldambt! Die waslijst wordt alsmaar groter. Wat is nou een situatie in het Oldambt waarvan men zegt. ‘Dit is iets waar wij trots op zijn…?’ Dat is de omgeving. Het Oldambt wat het mooiste stukje Nederland is, kent een dagelijks bestuur die aan iets beginnen zonder logica, structuur en middelen. Een bestuur met als voorzitster een burgemeester die 3,5 jaar de tijd nodig heeft om tot de conclusie te komen: ‘deze situatie is zorgelijk!’ De VCP zag dat al veel eerder. Echter werd de VCP veel te snel buitenspel gezet tijdens de onderhandelingen voor een nieuw te vormen college van B&W.
‘De VCP is toch overal tegen,’ werd er gezegd. Maar als men nou naar de VCP had geluisterd had men misschien erger kunnen voorkomen. Het is niet alleen een gespannen zomer, maar ook een zorgelijke zomer. En dat is betreurenswaardig. Het liefste had ik dit nooit allemaal opgeschreven, maar voor mijn gevoel kon ik niet anders dan deze berg van ellende vorm te geven in een artikel. Dan maar eerder terug van reces. Dat is dan even niet anders. Ook al pakken donkere wolken zich samen met het huidige gevoerde beleid in het Oldambt. Vergeet één ding niet. Het is hartje zomer en het zonnetje schijnt. Ga ook genieten van al het moois wat het Oldambt te bieden heeft. En dat is die prachtige omgeving.
Geschreven door: Ralph Weber