Het Tienduizendje van Vijlbrief

De Groningers voelen zich totaal niet serieus genomen. Het was dan ook wel een aparte dag vandaag in veel Groningse plaatsen. Waar in Den Haag een gloednieuw kabinet werd beëdigd door het staatshoofd stonden mensen in bijvoorbeeld Scheemda, Hoogezand en Winsum in de fysieke en digitale wachtrij. En niet voor een vaccin of kaartje voor een populair evenement zoals een festival. De Groningers moesten voor het ´Tienduizendje van Vijlbrief´ soms al heel vroeg de veren uit of de wekker zetten, want je kon zomaar mis grijpen en dan is het weer (af)wachten. Maar wat is het Tienduizendje van Vijlbrief eigenlijk?

Tienduizendje is niet zo moeilijk. Dat is het bedrag – liever gezegd een druppel op een gloeiende plaat – aan subsidie wat veel mensen uit de provincie Groningen kunnen claimen voor schade aan huizen of land betreffende de aardbevingen die de provincie al ruim 10 jaar teistert. En Vijlbrief is de staatssecretaris van mijnbouw die vanochtend, 10 januari 2022, door het staatshoofd werd beëdigd. Hans Vijlbrief (D66) is vanaf heden politiek belast met de mijnbouw waar de afwikkeling van de aardbevingsproblematiek onder valt. Een opmerkelijke keuze. Neemt dit nieuwe kabinet de afwikkeling van de aardbevingsproblematiek wel serieus genoeg? Waarom is er eigenlijk gekozen voor een staatssecretaris op deze controversiële post en niet voor een minister? Immers telt het nieuwe kabinet een schat aan ministers die een kabinet nog nooit gekend heeft. Een uniek kabinet om het zo maar eens te zeggen, maar de Groningers mogen het doen met een staatssecretaris. En als klap op de vuurpijl met meer gaswinningen, omdat de stikstoffabriek in Zuidbroek nog niet klaar is vanwege de pandemie en wegens contractuele verplichtingen tegenover de oosterburen ofwel Duitsland.

En over Duitsland gesproken. Waar de Groningers en de rest van Nederland na de Bevrijding op het naziterreur massaal in de rij voor het welbekende tientje van Lieftinck stonden. Mochten de Groningers op 10 januari 2022 weer in de rij voor het Tienduizendje van Vijlbrief. Maar zijn ze er ook mee geholpen? Nergens in de gewone- en social media, maar een positief geluid gehoord vanuit Groningen op de beëdiging van dit nieuwe kabinet. Een kabinet dat achter de coulissen onder het genot van uiteraard goede champagne en luxe hapjes proost op een nieuw kabinet. Stonden de arme Groningers op diezelfde dag in de rij voor het Tienduizendje van Vijlbrief met de benodigde koffie en Grunneger Kouke. Het schrijnende was zelfs dat een 80-jarige man een tuinstoel had meegenomen, omdat hij al vroeg in de wachtrij stond voor het Tienduizendje van Vijlbrief. De beste man had geen keuze, want van internet had hij geen verstand. Laat staat dat hij een computer thuis heeft.

Waar in Den Haag het jaar 2022, die nog maar slechts 10 dagen oud is, goed begon met champagne en luxe hapjes. Is er in Groningen sprake van een dubbele moedeloosheid. Enerzijds de pandemie en anderzijds de aardbevingsproblematiek. Om gek van te worden! Maar het geeft ook een zorgelijk contrast weer hoe de kloof tussen arm en rijk steeds groter aan het worden is. Dat werd op maandag 10 januari 2022 maar weer eens pijnlijk duidelijk. De Goningers hebben terecht geen vertrouwen meer in dit nieuwe kabinet. Of zoals een oud leraar tegen mij zei: ‘Als communist Fré Meis er nog was geweest. Die was allang op de barricades gesprongen en daar vóór gaan liggen.’ De Groninger van nu kan je het beste typeren als: terecht veel cynisme en klagen over de aardbevingsproblematiek in woorden, maar van echte acties zoals een volksopstand in daden komt het helaas niet. Dat laatste zal een veel krachtiger signaal zijn, maar of dat echt gaat helpen? De Groningers die in aanmerking komen voor het Tienduizendje van Vijlbrief veel sterkte. En dat geldt eigenlijk net zo voor al die Groningers die er niet voor in aanmerking komen of simpelweg de boot misten vanwege de lange wachtrijen. Eerlijk is eerlijk! Maar of dit nieuwe kabinet eerlijke politiek gaat voeren richting de Groningers blijft vooralsnog onzekere toekomstmuziek!

Geschreven door: Ralph Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.