Hogere energierekeningen: door Erik de Groot

Dit artikel gaat over de hogere energierekeningen dit jaar. Beter gezegd, de veel hogere energierekeningen dit jaar. En nu we het er toch over hebben, waarvoor als je moet betalen de rekeningen alleen maar omhoog gaan en, hoe raar eigenlijk als je erover nadenkt, nooit, maar dan ook nooit omlaag. In dit artikel verbind ik uw energierekening met de plotselinge media aandacht voor klimaatbeheersing en met de aardbevingen in Groningen.

Maar allereerst: Wij maken geen deel uit van het grondgebied van Spanje. Dat komt door de tachtigjarige oorlog. En die oorlog zijn wij ooit begonnen, niet zozeer omdat wij een probleem met Spanje hadden, maar wij hadden wel een probleem dat de door Spanje aangestelde baas, Alva, opeens 10% belasting ging heffen. En toen is heel Nederland in gewapende opstand gekomen met als uiteindelijk resultaat dat wij de Spanjaarden, Nederland uitgeknikkerd hebben. En dat dus allemaal omdat men ons 10% belasting wilde opleggen.

Tegenwoordig betalen wij allemaal braaf wat ons gevraagd wordt. Sterker nog, bepaalde oplichters ( naast dus de reguliere oplichters: onze regering ) sturen u valse nota’s van diensten die nooit zijn geleverd, ervan uitgaande dat u toch als een braaf burger al de uw toegestuurde rekeningen zal betalen.

Ook de regering gaat daarvan uit. Daar hebben ze ook hele studies van uw gedrag naar laten verrichten. Maar ook door praktijkervaring weten ze inmiddels, de burger pikt alles van ons. Het ergste wat kan gebeuren is dat ze wat minder zetels krijgen. Maar ach, weten de heren/dames politici, de burger heeft maar een korte memorie, dus de verkiezingen daarop zijn die zeteltjes weer terug.

De substantieel hogere energierekening dit jaar, eigenlijk de dubbelklapper van vorig jaar toen de energie al heel erg was gestegen, bestaat uit 2 delen: 1. Hogere tarieven 2. Belastingverhoging gepaard met beperking van belastingvermindering.

Als je wijs probeert te raken hoe het nu precies zit met de centen dan ( tenminste ik wel ) raak je het spoor bijster. Dat is ook de bedoeling. Naampje hier, naampje daar, centen hier, centen daar, wet zus, wet zo. In principe is hun verhaal één groot mistgordijn. Doelbewust ingewikkeld aangemaakt met wat hoogdravende termen tussendoor zodat de burger denkt, vadertje staat zal wel gelijk hebben dus laat ik maar betalen.

Laten we nou eens niet met een microscoop van dichtbij bekijken maar uit de verte met een telescoop.

  1. Allereerst: de wetten worden gemaakt door de regering. Die hebben schijt aan u. En die willen zoveel mogelijk van uw geld in hun zak. Het maakt hun ook niet uit dat u 400 op jaarbasis meer moet betalen, en dus 600 meer als wij 2018 erin betrekken, en met 2020 in totaal over 3 jaar 1200 meer. Want, en nou komt het, de mensen die onze wetten maken verdienen 110.000 euro per jaar, die kunnen zich absoluut niet inleven wat het betekent voor een middeninkomen, laat staan voor een minimuminkomen, om een paar honderd meer per jaar aan rekeningen te betalen. Daarnaast is politicus maar een tussenbaantje, naar het echte grote werk: in het bestuur of commissariaat van een multinational zitten, liefst meerdere tegelijk. En zo heeft Wim Kok ons verraden, Zo heeft Wouter Bos ons verraden. Allemaal voor het grote geld. En dat baantje krijgen hun door netjes de wil van de multinationals als politieke standpunten naar voren te brengen en uit te voeren.
  2. Het is allemaal begonnen in een klein dorpje in Groningen: Slochteren. Daar werd in 1959 gas ontdekt. Veel gas. De regering was simpel: dat is van ons. En er werd gas gewonnen dat in Nederland werd verkocht en gas dat in het buitenland werd verkocht. Toen waren de tarieven laag. Hoewel in mijn ogen nog altijd te hoog, want waarvoor moeten wij als burgers betalen voor iets dat gratis is. Het is eigenlijk net zoiets als dat wij zouden moeten betalen om adem te halen. Jaar na jaar, wordt er gas uit de grond gehaald. Geen probleem. Ook geen echt hogere energie rekening. Je moet wel meer betalen door de jaren heen, maar een beetje net zoals de aardappels duurder worden. Gewoon met de inflatie mee dus. Maar er ontstaat, en daar had je op kunnen wachten, een gat in de grond onder Groningen. Een dermate groot gat dat er zelfs aardbevingen ontstaan. De regering vindt het allemaal goed, gaat stug door met gaswinning. Maar uiteindelijk wordt de stem van de boze Groningers zo luid, dat de gaswinning vermindert wordt. Geen overwinning voor de Groningers. Er zit een groot gat in de grond, en dat gat wordt nog steeds groter gemaakt ( schandalig natuurlijk ). De regering neemt doelbewust het zekere risico voor meer aardbevingen puur uit winstbejag. Overigens zie ik het in de toekomst nog gebeuren dat een heel dorp of een heel gebied de grond in zakt. Er zit nu eenmaal een heel groot gat onder Groningen en dat zakt in. Simpel.

Ik merk dat ik wat aan het uitbreiden ben dus ik ga de rest van dit artikel samenvatten.

  • Onder het mom dat u, ja u, moreel verantwoordelijk bent voor de klimaatverandering, worden dan opeens allemaal maatregelen doorgevoerd. Electrische auto’s. zonnepanelen, electrische fietsen, windmolens. Maar als u even terugdenkt, voordat de gaswinning teruggedraaid werd, hoorden wij die geluiden nooit en nou opeens worden wij er mee dood gegooid in de media. Zo zelfs, dat u een slechte burger bent als u een propje papier op straat weggooit. Ook hier draait het om geld. Zolang er maar nieuwe consumptiegoederen uitkomen met de juiste reclame, dan koopt u wel. Puur kapitalisme. heeft niets met klimaatverandering te maken, het gaat maar om één ding: dat de multinationals geld aan u verdienen. En gaat het niet linksom, dan doen ze dat wel rechtsom.
  • De klimaatverandering komt niet door ons. Wij zijn niet meer dan een grote stad van China. De vervuiling komt van de multinationals, de grote bedrijven, van Europa, de Verenigde Staten, Rusland en China. En zolang dat wordt toegestaan, dan is uw betere bijdrage, geen druppel op de gloeiende plaat, maar een neutron op de gloeiende plaat.


Waarvoor moeten wij meer betalen voor energie?

De regering verdient minder aan gaswinning, wil dezelfde inkomsten blijven houden, en dat mag u betalen. 

Met vriendelijke groeten Erik de Groot