Mensen gaan er onderdoor

Het kon niet duidelijker uitgedrukt worden, Groningers hebben geen vertrouwen meer in de overheid.

Daar scharen wij ook onder dat het vertrouwen in de provinciale en lokale politiek ook geschaad is.

Landelijk is Oost Groningen allang een vergeten regio, uit een onlangs gehouden onderzoek van het TNO bleek dat in onze regio de armste mensen wonen.

Wat ons het meeste steekt dat ook het vertrouwen in de lokale overheid een knauw heeft gekregen, de lokale overheid die het dichtst bij de inwoners staat.

Onze burgemeester of de wethouder hebben notabene aan de onderhandelingstafel gezeten uit naam van de inwoners .

Wat wij ons afvragen hoe dat zo’n resultaat tot stand is gekomen. De rekensom was heel simpel , er was een bedrag van 10.000 euro per huis zoals vermeld in het bestuursakkoord , er stonden ruim 50.000 huizen in het versterkingsgebied. Een kind uit groep 3 zou het kunnen afronden. Hoe kom je dan uit op 300 miljoen euro en hiermee terug gaan naar je inwoners.

En dat je al weet dat die situatie tot wanorde zou gaan leiden.

Waar was het momentum van u als onderhandelaar om dat resultaat te accepteren. Is er onderling tussen de Groninger onderhandelaars gepraat over de uitkomst van het overleg.

Het kan er niet bij ons in dat u onder dreiging van het ministerie, van dit is ons eindbedrag, overstag bent gegaan.

Met dit resultaat hebt u als onderhandelaar de belangen van de Groningers geschaad, dat mag duidelijk zijn. Wij zijn daarin teleurgesteld.

Met als triest gevolg, rijen met mensen die als kleine kinderen met de pet in de hand voor de loketten stonden, mensen die via de computer probeerden hun formulier in te sturen. En om middernacht de boodschap lazen, het subsidie bedrag is verdeeld.

De beelden hiervan bleken te werken, het ministerie ging vrij snel overstag, en stelde het ontbrekende bedrag alsnog ter beschikking.

Ook lieten de Groningers op de zaterdagavond zien met de fakkeltocht , fysiek of digitaal, genoeg is genoeg.

Maar hoe gaat u het vertrouwen van de inwoners terugwinnen, dit mag nooit weer voorkomen.

En dan de gevreesde extra gaswinning.

Ondanks de belofte dat de gaswinning gestopt zou worden in het Groninger gasveld staat die belofte weer wankel. Er wordt al gesproken van een nood scenario waarin we niet gespaard zullen worden, de woorden van Jetten waren duidelijk.

Wie had gedacht dat het Groninger gasveld ooit betrokken zou worden bij geo-politieke verhoudingen in de wereld.

Wie had gedacht dat wij hier in Oldambt achter de microfoon zouden kunnen zeggen ,wereldleiders gebruik uw verstand en geen wapens.

Onze boodschap stoppen met het met de gaswinning .

Het veroorzaakt niet alleen materiële schade maar ook psychische schade, mensen gaan er onderdoor.

VCP Oldambt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.