Rutte mag blijven. Hij overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen en daar zijn heel veel mensen niet blij mee of liever gezegd teleurgesteld over. En dan met name de mensen in Groningen. Wanneer komt er nou eens een keer einde aan het gebed wat aardgasproblematiek heet? En wanneer komt er nou eens een keer een einde aan een kabinet met daarin de naam Rutte? Het zal ooit allemaal wel een keer gaan plaatsvinden in de nabije toekomst. Maar weer afwachten dus!
De debatten waren weer fel over de gaswinningen in Groningen. Zo wenste de PvdA-fractie een toezegging dat er in Groningen geen zwembaden, sportvoorzieningen of openbaar vervoer meer verdwijnen. Goed en terecht standpunt van de PvdA wat in beginsel hoopvol klinkt. Maar meent deze partij dat wel? Meen me toch te herinneren dat er een wethouder van PvdA-huize is die het allemaal niet zoveel uitmaakt of er een zwembad in zijn gemeente gaat verdwijnen. Een PvdA-wethouder die zijn inwoners opriep vooral hun stem te laten horen over het sluiten van een zwembad. Dat viel vorige zomer te horen en te lezen op diverse regionale media. Een oproep waar vele inwoners gehoor aan gaven en daar gretig gebruik van maakten. Van petities tot spandoeken en verschillende reportages op zowel regionale als landelijke televisie. Het geluid klonk luidkeels. Echter, wat deed de wethouder van PvdA-huize. Hij hoorde met zijn collega-wethouders het aan, keek erna en deed vervolgens niks!
Rutte en Rotte klinkt een beetje als Fokke en Sukke maar dat is het niet. Op een klinkertje verschil klinkt het allemaal alsof we Rutte en Rotte liever kwijt dan rijk zijn. Van Rutte willen de meeste mensen dat sowieso maar van Rotte niet. En eigenlijk moet achter het woordje Rotte nog het woordje kiezen komen te staan. Rotte kiezen die in de gemeente Oldambt en dan met name Winschoten in het gebit blijven zitten. Omkijken heeft men er niet na. Of het nou het oude Sint Lucas Ziekenhuis is. Of de bouwvallen op de in de volksmond genoemde Blaauw-locatie. Er wordt allemaal keurig naar gekeken maar concrete actie wordt er al jaren niet op ondernomen. Soms wel maar dan ligt het weer een hele tijd stil. Laatst kwam iemand met het volgende idee: ‘Waarom niet van het oude Sint Lucas Ziekenhuis het nieuwe gemeentehuis maken? Dat is al bestaande infrastructuur met parkeerplaatsen. Geef het een likje verf hier en een paar nieuwe ramen en kozijnen daar. Klaar is Kees. Je slaat twee vliegen in één klap. Je pakt aan de ene kant de verpaupering aan en peperdure nieuwbouw is niet noodzakelijk!’
Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal als muziek in de oren. Goed idee zou je zeggen! Scheelt je misschien wel 6 miljoen euro wat met de huidige plannen alweer duurder uitvalt dan begroot als we wethouder Wüncker mogen geloven. Deze wethouder wil met het nieuwe gemeentehuis – wat volgens critici meer weg heeft van een multifunctioneel uitvaartcentrum – gaan scoren. Nou zoveel valt er niet te scoren. Als je al eerder aangeeft als college om structureel 500.000 euro te bezuinigen, hoe wil je dan aan je inwoners verkopen dat het nieuwe gemeentehuis 6 miljoen duurder uitvalt dan begroot? Een snelle rekensom laat zien dat 500.000 euro maar liefst 12 keer in 6 miljoen gaat. Let wel: 12 keer! Daarmee kan je, als je de huidige ramingen mag geloven, minimaal 12 jaar lang een zwembad mee openhouden. Zonder dat je daarvoor een deel van je inwoners tegen je in het harnas jaagt!
In het Oldambt gaat dat anders. Het nieuwe gemeentehuis moet en zal er komen. En natuurlijk moet dat een keer gebeuren. Het huidige gemeentehuis is niet meer van deze tijd en is net als stadion De Kuip gedateerd. Maar doe dat wel op een financieel gezonde en nette manier. Of het ontwerp van dat nieuwe gemeentehuis op een multifunctioneel uitvaartcentrum lijkt is natuurlijk ieder voor zich. Zelf vind ik van niet, maar feit is wel dat het college het eerste rouwboeket reeds in ontvangst heeft genomen, dus dat komt ironisch gezien wel weer mooi uit. En weer zie je dat er met geld wordt geschoven wat er niet is. Aan de ene kant miljoenen bezuinigen en een week later zeggen dat weer een project duurder uitvalt dan begroot. Iets wat al eerder met Het Cultuurhuis het geval was!
En de rotte kiezen aan de Stikkerlaan? Ga daar als gemeente echt een keer werk van maken. Desnoods met dwangsommen richting de eigenaar van dat perceel. 10 jaar terug werd Oldambt opgeschrikt door een pyromaan. Laat zo’n malloot niet weer toeslaan, want door die rotte kiezen in stand te laten nodig je zo’n gek wel uit. Neem voormalig theater De Klinker. Die stond plotseling letterlijk in vuur en vlam. En niet uit zichzelf! Op deze manier de verpaupering te lijf gaan moeten we niet willen in het mooie Oldambt. Echter door de rotte kiezen aan de Stikkerlaan in stand te laten is dat wel een uitnodiging voor vandalisme en brandstichting. En het nieuwe gemeentehuis? Dat moet nog door de raad. In de hoop dat er géén tweede rouwboeket volgt voor het college. Afwachten dus!
Geschreven door: Ralph Web