Zondagse praatje van Eppo ;

Week 5 is begonnen. De week waarin we afscheid nemen van de gevoelsmatige langste maand van het jaar en dit jaar de lange versie van februari zullen aanbreken. Ja, het is een schrikkeljaar en heeft februari 29 dagen.

Vanaf donderdag 1 februari zullen de bouwmachines vast en zeker in de rij staan om met de werkzaamheden voor het nieuwe gemeentehuis in Winschoten te beginnen. Woensdag zal een meerderheid van de gemeenteraad van onze gemeente voor de extra financiën stemmen en zal daarmee voorlopig een einde komen aan jarenlang gesteggel. Althans zo is de verwachting. In de vorige raadsperiode hadden we te maken met het fenomeen “H7” en na de stemronde in maart 2022 is daar feitelijk weinig tot niets aan veranderd alhoewel we worden geacht daar niet in te geloven.

Het begon eigenlijk allemaal in 2017 toen iemand het onzalig idee kreeg om op het, met afstand, allerduurste stuk grond van de gemeente, midden in het centrum een nieuw optrekje te bouwen voor de ambtenaren. Een optrekje die nu al over de 30 miljoen euro gaat kosten. Of het bij dit bedrag zal blijven? Ach, de ervaring met “De Klinker” en “Oude LTS” staat ons nog vers in het geheugen. Iets waar we nu natuurlijk vooral niet van moeten uitgaan. Nee hoor, dat zal zeker niemand doen.

In alle eerlijkheid begrijp ik best dat één plek voor de gemeentelijke aangelegenheden de beste optie is. Geen kosten meer op de locaties Garst, oude gemeentehuis Scheemda en Halte. Dat het mogelijk is om kostenbesparing voor wat betreft energie en onderhoud te realiseren wil er ergens bij mij ook nog wel in. Maar die 30+ miljoen blijft toch wel een puntje van aandacht in de simpele breinen van normaal denkende burgers. We worden met verschillende rekenmodellen geconfronteerd. Modellen waar 1+1 blijkbaar niet per definitie 2 hoeft te zijn. In de meest simpele breinen ontstaat zelfs het idee dat er met de nodige verve wordt gesolliciteerd naar de status van artikel 12 gemeente. Maar ja, wat zegt nou zo’n simpele burgerbrein ten opzichte van de geleerde breinen van de leiders van de gemeente? Helemaal niets toch?

Een oude ziekenhuis locatie voldeed niet aan de wensen en zou te duur zijn. De fundamenten zijn er en muren staan er al. Van daaruit zou het misschien best wel mogelijk zijn geweest om er een leuk gemeentekantoortje van te maken. Maar het is verpaupert, er zijn vernielingen gepleegd. Nee, kan niet; Afbreken die hap.

Naast of nabij het nieuwe ziekenhuis in Scheemda is de grond aanmerkelijk goedkoper en had je een prima bereikbare locatie kunnen realiseren. Goed bereikbaar met de auto en met de bus. Ik vraag me af of daar überhaupt wel over is nagedacht. Het winkelgebied en daarmee de winkeliers zijn er maar mooi onklaar mee. Een dood gebouw in een omgeving waar het eigenlijk zou moeten bruisen van winkelend publiek en alles wat daarmee samen hangt. Wat te denken van een outlet centrum of een wereldbazaar midden in de kern van de eens zo aantrekkelijke koopmansstad. Ja, vergane glorie heet dat nu. Is niet meer van deze tijd.

Na 31 januari zal de oude glorie van de eens zo gezellige koopmansstad nooit meer terug komen. Dát is dan met een hamerslag voltooid verleden tijd. Een mooie, luxe raadszaal met een speciaal ontworpen tapijt welke ons moet herinneren aan andere tijden, zal dan in een paar jaar tijd worden verwezenlijkt. Heel misschien wel met een goeie geluidsinstallatie en een artikel 12 predicaat.

Fijne zondag.

Eppo Boven
fractiemedewerker VCP fractie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.