Zondagse praatje van Eppo Boven

De week is weer omgevlogen. Weer een paar warme dagen gescoord en voor nog meer is de vakantie weer geschiedenis. We gaan nu serieus richting kerst. Politici pakken hun taken weer op of hebben dat al gedaan. De uitspattingen in Den Haag zorgen alweer voor vertier en vermaak. Ook de gemeentepolitiek roert zich alweer. Opvallend was een media artikel over, wederom, het “oude ziekenhuis”. Het alleroudste deel zou nu moeten blijven. Het nieuwere deel zou moeten worden afgebroken. Ook dan vraag ik me af: Waarom?

Waarom zoveel kapitaal vernietigen? Het afbreken van zo’n enorm groot pand kost veel geld. Het pand is intern helemaal kapot gemaakt, dus het is nodig. Maarreh…… stel nou es dat er iets nieuws voor terug moet komen. Op een gegeven moment staat er dan een casco. Maar bij het afbreken kom je toch ook op een punt dat er alleen nog een casco staat? Vanuit daar zou je dus ook weer kunnen gaan opbouwen, lijkt mij.

Het is toch een prima locatie voor zorg? Ruime parkeergelegenheid wat voor een goede zorg locatie onontbeerlijk is. Stel nu eens dat de gemeente es zou denken in oplossingen. Stel nu eens dat de gemeente zou willen meedenken om alle zorgvoorzieningen te centraliseren. Huisartsen, tandartsen, apotheken, psychiaters, masseurs, doe er pedicures bij, prothesemakers, kortom alle mogelijke zorgaanbieders naar 1 locatie. Mocht er ruimte overblijven is dat prima voor zorg gerelateerde winkels als bijv. drogisten, winkels voor gezonde voeding enz. Natuurlijk zijn er mogelijkheden en of oplossingen. Alles wat in de weg staat met de grond gelijkmaken? Au gek wèl?

Als we het toch over het ziekenhuis hebben, hebben we het ook over de Winschoter binnenstad. Ook daar is veel over te doen. Van de recente veranderingen in de binnenstad zouden we het één en ander kunnen leren. Iedereen zal het eens zijn dat ‘Het oog ook wat wil’ toch lijkt het verstandig om óók na te denken over functionaliteit en zeker over kosten van veranderingen. Het stationsgebied, Oldambtplein, Venne, een Gemeentevilla op het allerduurste stuk grond van de hele gemeente getuigd nou niet bepaald van nuchtere of realistische inzichten. Wel riekt het naar kapitaal vernietiging. Er is verschil in een College voor Winschoten of een College voor de Gemeente Oldambt.

De binnenstad van ‘koopmansstad’ Winschoten is van oudsher een plaats voor kleine ondernemers. Ondernemers die de bereidheid hadden om hun schouders onder hun nering te zetten. Die de bereidheid hadden om samen te werken. Met elkaar maar ook met de gemeente. Het is dan ook enorm belangrijk dat de gemeente faciliteert en meedenkt en niet als een stugge, op regeltjes geilend lichaam, eigen zinnen doordrukt. Al decennialang zien we colleges voorbij komen die op de één of andere manier gedragingen vertonen van ‘wereldvreemdheid’, gebrek aan daadkracht en doof voor de publieke opinie. Met onze nieuwe coalitie, afgaand op het akkoord, vallen we de komende 4 jaar in een periode van onderzoek. Alles moet onderzocht worden. De onderzoeken zullen uitgevoerd worden door externe bedrijven, die kruiwagens vol documenten produceren, dol op etentjes en vrijmibo’s zijn ennehh…… torenhoge rekeningen. Rekeningen die per saldo door de burger moeten worden betaald.

Er zijn, ook zonder die dure externe kwasten, tal van mogelijkheden te bedenken om de binnenstad weer wat oude glorie te laten uitstralen. Nou dat is dan simpel, zul je zeggen. Nee, dat is ook niet waar want de huidige politieke structuur is gebaseerd op egoïsme en narcisme. Als de “tegenpartij” met een prima voorstel komt schieten we dat bij voorbaat af. Het komt niet uit eigen gelederen. De rooie streep komt erdoor. Of het gebrek aan IQ is of een overdaad aan zelfverheerlijking maakt niets uit. Beide getuigen niet van slimheid. Dat is jammer! Het kan namelijk allemaal wel veel simpeler en veel beterderderderder.

Fijne zondag.

Eppo Boven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.